Persoonlijke blog: 15 jaar ondernemen

Ondernemer van 2
1 november 2005 heb ik (Marije) mij ingeschreven bij de KvK. Dat ik ondernemer zou worden was eigenlijk al heel lang bekend. Ik kom uit een ondernemersgezin dus je zou kunnen zeggen dat het al met de paplepel is ingegoten
😊 En nu dus alweer 15 jaar met heel veel plezier ondernemer van 2 prachtige bedrijven MKL Management Support (link) en Kas Kuppens samen met Diana (link). Nu ik dit opschrijf voel ik me heel trots.

Hoe het begon
Met een kleintje van 3 jaar en een baby van een paar maanden, was daar ineens toch de gelegenheid om te beginnen. Een kans die ik zag én greep. Spijt? Nee nooit gehad. Ik dacht ‘kwestie van goed organiseren thuis, de mouwen opstropen en gaan’. En natuurlijk Erwin die achter mij stond (en staat), niet onbelangrijk.

Ik was heel nuchter, ik dacht ik heb nu 1 opdracht en we gaan lekker netwerken. Als het echt niet lukt, nou dan zoek ik toch weer een baan. De zakelijke en persoonlijke ontwikkeling die ik heb doorgemaakt afgelopen 15 jaar is ongelooflijk, dit had ik nooit voor elkaar gekregen als ik bij een werkgever was gebleven.

Wat heb ik geleerd
Druk? ja natuurlijk, maar dat weegt niet op tegen het leerproces, je zelfvertrouwen, zakelijke vriendschappen, de lach en traan door de jaren heen en ga zo maar door.

Het leerproces alleen al is iets wat ik tegen potentiële ondernemers zeg, DOEN! Maar ook de mensen om mij heen, mijn netwerk. De verschillende soorten opdrachten. Het in iedere keuken mogen binnenkijken en ervan leren. Zo kan ik nog wel even doorgaan, het is zo’n mooie ervaring. Ik ben nog lang niet klaar!

Van office naar organisatie breed
In het begin was ik vooral actief als interim officemanager, maar al snel merkte ik dat ik ambities had om interim (HR) organisatie manager te worden. Ik wilde de MKB ondernemer helpen om meer rust, structuur en helderheid te krijgen in zijn interne organisatie waardoor hij/zij weer kon gaan doen waar hij/zij goed in is. Tuurlijk heb ik mijn onzekerheden gehad, kan ik dit wel? Gelukkig heb ik de juiste mensen om mij heen die mij continue wisten te motiveren. Veel gelezen en veel naar seminars geweest. Mijzelf laten begeleiden door verschillende coaches en uiteraard altijd bij blijven op mijn vakgebied.

1+1=3
Het is schakelen, continue. Soms neem je beslissingen waarvan je later denkt had ik het anders kunnen doen, ja vast. Maar ook daar leer je van. Ik ben het nooit uit de weg gegaan in ieder geval. Beter een beslissing nemen dan geen, zeg ik altijd. Dit resulteerde in de natuurlijke verschuiving van werkzaamheden die ik uitvoer naar wat ik nu met zoveel plezier mag doen.

Zo heb ik ook Diana leren kennen een aantal jaar geleden. Ook zij kwam met al haar ambities bij mij om voor zich zelf te beginnen. ‘Ja doen!’ was ook toen mijn antwoord. Zij heeft bedrijfskunde gestudeerd en ik ben na mijn propedeuse gaan werken en ben een echt ‘praktijk meisje’ zeg ik altijd gekscherend. Maar de samenwerking tussen ons, met beiden de ambitie om de ondernemer, het team en de organisatie te willen ondersteunen met de interne organisatie, is wat ons zo sterk maakt. We hebben hetzelfde doel en we vullen elkaar enorm aan in hoe we dit aanvliegen. Lieve Diaan dank voor de afgelopen jaren en op naar nog veel meer mooie jaren.

Samen kom je verder
Samenwerkingen dus niet uit de weg gaan is mijn advies. Blijf in gesprek met collega ondernemers. Laat je coachen en inspireren.

Ik zou nog veel meer adviezen kunnen geven en tips, maar dan wordt het een hele lange blog en eigenlijk geven we deze adviezen al wekelijks in onze blogs en/of vlogs. Wil je meer weten over mijn ervaringen bel me dan gerust.

Persoonlijke noot
Graag maak ik van deze gelegenheid ook gebruik van om mijn dank uit te spreken naar diegene die mij altijd hebben geholpen om dit waar te maken en dat is toch echt mijn gezin. Erwin die altijd de rust zelve is als ik weer eens stuiterend thuis kom. De kids die er voor zorgen dat ik met beide benen op de grond blijf staan. Mijn lieve paps die ondanks dat hij bijna 80 is nog steeds klaar staat voor mijn gezin en altijd luistert naar al mijn verhalen zonder te veroordelen. En natuurlijk de vele zakelijke relaties om mij heen waarmee ik mag sparren en mijn familie en vrienden. Alleen ga je snel maar samen kom je verder. Zonder al deze mensen ben ik niks hoor.

“durf te dromen, durft te groeien maar vooral durf te zijn”

Veel Liefs, Marije

06-53898854 / [email protected]

 

#samenwerken #communicatietraining #drijfveren #effectiviteit #groepsdynamiek #groepsprocessen #kleurenprofiel #organisatieontwikkeling #persoonlijkekwaliteiten #profiledynamics #teamontwikkeling #teamtraining #veranderproces #zelfsturendeteams #communicatie #efficiëntie #teamspirit #timemanagement

 

Persoonlijke blog: 15 jaar ondernemen